Satoviinakit.hr - za prave ljubitelje satova i nakita

Najprodavaniji sat u bivšoj Jugoslaviji NOVOSTI

Najprodavaniji sat u bivšoj Jugoslaviji

Na izložbi Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost koja se od 26. travnja do 30. rujna ove godine održava u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, izloženo je i nekoliko satova među kojima je najzanimljiviji jedan ručni Darwil zbog kultnog statusa koji je taj brend imao u našoj zemlji šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

U Jugoslaviji su se od pedesetih godina nadalje mogli kupiti samo satovi proizvedeni u Sovjetskom Savezu ili u DDR-u - Raketa, Slava, Poljot… Osim tih ručnih satova, koje su si mogli priuštiti ljudi s prosječnim primanjima, postojala je i mogućnost kupnje relativno skupih švicarskih satova, primjerice Doxe ili Omege. Međutim, u vrijeme kada sve veći broj stanovnika prelazi iz sela u grad i zapošljava se u industriji ili državnim službama sat postaje potreba, a ne samo luksuz. S druge strane, ruski satovi nisu bili na cijeni; pojam kvalitete bio je švicarski sat. Reagirajući promptno na tu činjenicu Švicarci su osnovali urarsku tvornicu namijenjenu istočnom tržištu.

Tvrtka Darwil registrirana je 29.ožujka 1960. u Grenchenu, a nešto kasnije i u Savosi i Chiassu. Otvorili su zastupništvo i trgovinu u Trstu, gradu u koji su Hrvati i ostali građani Jugoslavije hrlili kako bi nabavili toliko željenu robu sa Zapada.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 28, ljeto 2018.

OBJAVLJENO: 05.07.2018

» Podijeli na Facebooku
ZADNJE NOVOSTI

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Iskoristite posebnu ponudu i pretplatite se na časopis Satovi i nakit i Katalog satova za 2019. godinu za samo 109,00 kuna. Pretplatom si osiguravate dva sljedeća broja časopisa Satovi i nakit i Katalog satova za 2019. godinu.