Satoviinakit.hr - za prave ljubitelje satova i nakita

Najprodavaniji sat u bivšoj Jugoslaviji NOVOSTI

Najprodavaniji sat u bivšoj Jugoslaviji

Na izložbi Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost koja se od 26. travnja do 30. rujna ove godine održava u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, izloženo je i nekoliko satova među kojima je najzanimljiviji jedan ručni Darwil zbog kultnog statusa koji je taj brend imao u našoj zemlji šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

U Jugoslaviji su se od pedesetih godina nadalje mogli kupiti samo satovi proizvedeni u Sovjetskom Savezu ili u DDR-u - Raketa, Slava, Poljot… Osim tih ručnih satova, koje su si mogli priuštiti ljudi s prosječnim primanjima, postojala je i mogućnost kupnje relativno skupih švicarskih satova, primjerice Doxe ili Omege. Međutim, u vrijeme kada sve veći broj stanovnika prelazi iz sela u grad i zapošljava se u industriji ili državnim službama sat postaje potreba, a ne samo luksuz. S druge strane, ruski satovi nisu bili na cijeni; pojam kvalitete bio je švicarski sat. Reagirajući promptno na tu činjenicu Švicarci su osnovali urarsku tvornicu namijenjenu istočnom tržištu.

Tvrtka Darwil registrirana je 29.ožujka 1960. u Grenchenu, a nešto kasnije i u Savosi i Chiassu. Otvorili su zastupništvo i trgovinu u Trstu, gradu u koji su Hrvati i ostali građani Jugoslavije hrlili kako bi nabavili toliko željenu robu sa Zapada.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 28, ljeto 2018.

OBJAVLJENO: 05.07.2018

» Podijeli na Facebooku
ZADNJE NOVOSTI
 • Oyster Perpetual Cosmograph Daytona NOVOSTI

  Oyster Perpetual Cosmograph Daytona

  Rolex je za 2018. pripremio dosad najavangardnije izdanje svog legendarnog kronografa Oyster Perpetual Cosmograph Daytona s šarenim dijamantima na ...

  OBJAVLJENO: 18.07.2018
 • Tissot PRS 516 Alpine LE NOVOSTI

  Tissot PRS 516 Alpine LE

  Tissot je sportski kronograf Tissot PRS 516 Alpine Limited Edition posvetio satu PR 516.

  OBJAVLJENO: 17.07.2018
 • Breitlingov Navitimer Super 8 NOVOSTI

  Breitlingov Navitimer Super 8

  Breitlingov pilotski sat Navitimer Super 8 inspiriran je pilotskom štopericom Reference 637 iz 40-ih godina prošlog stoljeća.

  OBJAVLJENO: 16.07.2018
 • Buchererov Manero Flyback NOVOSTI

  Buchererov Manero Flyback

  Manero Flyback, popularni klasični kronograf švicarskog obiteljskog brenda Carl F. Bucherer.

  OBJAVLJENO: 13.07.2018
 • Pepsi s novim kalibrom i deset patenata TEMA TJEDNA

  Pepsi s novim kalibrom i deset patenata

  Nove verzije sata Oyster Perpetual GMT-Master II, zadržale su prepoznatljivi dvobojni obruč, a unaprjeđene su novim manufakturnim automatskim kalibrom 3285 s ...

  OBJAVLJENO: 13.07.2018


Pretplatite se!

Pretplatite se!

Iskoristite posebnu ponudu i pretplatite se na časopis Satovi i nakit i Katalog satova za 2018. godinu za samo 109,00 kuna. Pretplatom si osiguravate dva sljedeća broja časopisa Satovi i nakit  i Katalog satova za 2018. godinu.