Satoviinakit.hr - za prave ljubitelje satova i nakita

Satovi s većom rezervom snage NOVOSTI

Satovi s većom rezervom snage

Kod ručnih mehaničkih satova jedan od čestih problema je količina rezerve snage, tj. kako se postiže da oni rade što dulje bez ponovnog navijanja. Taj problem javlja se kod satova s automatskim, ali i kod onih s ručnim navijanjem. Mehanički satovi za pogon koriste pogonsku oprugu čija snaga ovisi o njezinim dimenzijama - visini i širini - koje čine presjek koji određuje snagu, kao i o duljini o kojoj ovisi angažiranje snage.

Opruge se izrađuju od nekoliko različitih čeličnih legura (u posljednje vrijeme eksperimentira se i sa silicijem), a o materijalu ovisi njihova elastičnost i trajnost (zamor materijala). Nakon što se izradi konstrukcijski proračun sata, izabire se opruga potrebne snage, uvjetovana svim aplikacijama koje se nalaze na mehanizmu. Poznato nam je da se satni mehanizam u osnovi sastoji od nekoliko sklopova. Jedan od njih je pogonska jedinica čiji su glavni dijelovi pogonska opruga i bubnjić - kućište u kojem se ona nalazi kao i pripadajući zupčanici kojima vršimo navijanje. Navijena opruga prenosi snagu na reduktor, koji se sastoji od nekoliko zupčanika koji mijenjaju brojeve okretaja i na taj se način dobivaju sekunde, minute, sati, te pokreću sve ostale aplikacije (godina, dan, datum, Mjesečeve mjene, GMT i slično).

Najvažniji dio sata je zaprečni mehanizam s balansnim kotačem i spiralom koji oscilirajući propušta okretanje zupčanika u određenim vremenskim razmacima, što odgovara točnom vremenu.Ovaj uvod napisan je kako bismo shvatili na koji se način konstruira mehanizam koji ima akumulaciju snage veću od uobičajene rezerve od 24 sata.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 28, ljeto 2018.

OBJAVLJENO: 20.06.2018

» Podijeli na Facebooku
ZADNJE NOVOSTI
 • Oyster Perpetual Cosmograph Daytona NOVOSTI

  Oyster Perpetual Cosmograph Daytona

  Rolex je za 2018. pripremio dosad najavangardnije izdanje svog legendarnog kronografa Oyster Perpetual Cosmograph Daytona s šarenim dijamantima na ...

  OBJAVLJENO: 18.07.2018
 • Tissot PRS 516 Alpine LE NOVOSTI

  Tissot PRS 516 Alpine LE

  Tissot je sportski kronograf Tissot PRS 516 Alpine Limited Edition posvetio satu PR 516.

  OBJAVLJENO: 17.07.2018
 • Breitlingov Navitimer Super 8 NOVOSTI

  Breitlingov Navitimer Super 8

  Breitlingov pilotski sat Navitimer Super 8 inspiriran je pilotskom štopericom Reference 637 iz 40-ih godina prošlog stoljeća.

  OBJAVLJENO: 16.07.2018
 • Buchererov Manero Flyback NOVOSTI

  Buchererov Manero Flyback

  Manero Flyback, popularni klasični kronograf švicarskog obiteljskog brenda Carl F. Bucherer.

  OBJAVLJENO: 13.07.2018
 • Pepsi s novim kalibrom i deset patenata TEMA TJEDNA

  Pepsi s novim kalibrom i deset patenata

  Nove verzije sata Oyster Perpetual GMT-Master II, zadržale su prepoznatljivi dvobojni obruč, a unaprjeđene su novim manufakturnim automatskim kalibrom 3285 s ...

  OBJAVLJENO: 13.07.2018


Pretplatite se!

Pretplatite se!

Iskoristite posebnu ponudu i pretplatite se na časopis Satovi i nakit i Katalog satova za 2018. godinu za samo 109,00 kuna. Pretplatom si osiguravate dva sljedeća broja časopisa Satovi i nakit  i Katalog satova za 2018. godinu.