Satoviinakit.hr - za prave ljubitelje satova i nakita

Satovi za svjetske putnike NOVOSTI

Satovi za svjetske putnike

Satovi namijenjeni svjetskim putnicima pripadaju među „complication“ satove, tj. satove koji imaju neku komplikaciju. U tu se kategoriju ubrajaju svi modeli ručnih satova koji, pored toga što pokazuju točno vrijeme, imaju jednu ili više dodatnih  funkcija. Najpoznatije od njih su kronograf, indikacija mjesečevih mijena, godišnji kalendar, ponavljač izbijanja minuta, GMT, vječni kalendar…

Kada je 2. svibnja 1952. De Havilland Comet u vlasništvu Korpotacije British Overseas Airways (BOAC) poletio na neprekidan let od Londona do Johannesburga, započelo je novo doba mlaznih aviona. Kompanije Pan Am i TWA ubrzo su se pridružile i tako se dogodilo da je znatan broj ljudi prelijetao oceane u jednom danu, prolazeći pri tome kroz više vremenskih zona. Naročito su piloti koji su upravljali zrakoplovima na tim dugim rutama trebali imati pojam o vremenu – kako o lokalnom, tako i o onom u mjestu s kojeg su poletjeli.

Zbog toga se američka kompanija Pan Am obratila urarskoj tvrtki Rolex koja je već imala bogato iskustvo sa satovima za posebne namjene, kako bi konstruirali model namijenjen novim potrebama pilota. Kao rezultat tih dogovora, 1954. godine lansiran je GMT-Master, sat na kojem se istodobno moglo vidjeti vrijeme u dvije vremenske zone. Taj Rolexov sat izuzetan je, ne zbog svoje složenosti, nego upravo suprotno – budući da u klasičnom satu pogonski stroj zakrene satnu kazaljku za jedan puni okret  u roku od 12 sati, kako bi postao GMT bilo je potrebno dodati još jednu satnu kazaljku koja se okreće dvostruko sporije i dodatnu 24-satnu podjelu. Drugim riječima, 24-satna kazaljka prijeđe brojčani krug jednom, umjesto dva puta na dan, a njezin vrh pokazuje odgovarajući sat, bez nedoumice radi li se o jutarnjem ili poslijepodnevnom satu. Uz to sat ima dvobojni crveno-plavi prstenasti okvir na kojem se nalazi podjela na 24 sata – crvena polovica označava dnevne, a plava noćne sate. Zbog činjenice da se okvir okreće, moguće je kao drugo postaviti vrijeme u  bilo kojoj vremenskoj zoni. Sat se ipak zove GMT- Master, budući da se piloti u komunikaciji i protokolima uvijek moraju pridržavati središnjeg vremena po Greenwichu, kako bi se izbjegla zabuna.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 28, ljeto 2018.

OBJAVLJENO: 10.07.2018

» Podijeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Breitling_Chronomat-44-Airborne Calatrava-Pilot-Travel-Time Guinand-World-Time-Watch-WZU-5 Prvi_GMT-Master_1955 Royal-Oak-Dual-TimeZADNJE NOVOSTI

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Iskoristite posebnu ponudu i pretplatite se na časopis Satovi i nakit i Katalog satova za 2019. godinu za samo 109,00 kuna. Pretplatom si osiguravate dva sljedeća broja časopisa Satovi i nakit i Katalog satova za 2019. godinu.