Satoviinakit.hr - za prave ljubitelje satova i nakita

La Montre Hermès - Vrijeme u pokretu POSJETILI SMO

La Montre Hermès - Vrijeme u pokretu

Za ovaj broj Satova i nakita posjetili smo manufakturu Hermès i otkrili gdje i kako nastaju najženstveniji satovi na svijetu.

OBJAVLJENO: 17.10.2018

» Podijeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

La Montre Hermès La Montre Hermès La Montre Hermès

Piše Mila Bulimbašić

Kada vas iz Hermèsa ljubazno pozovu da ih posjetite, ne razmišljate ni trenutka, već prihvaćate. Ili ipak malo razmišljate i ponadate se da ćete osim satova vidjeti i proizvodnju slavne birkinice… Šalim se, naravno, birkinicu nisam vidjela, ali sve detalje proizvodnje najženstvenijih satova na svijetu, jesam. U nastavku slijedi ono što sam zapamtila, zabilježila, snimila…

Četiri radionice

Posjet manufakturi Hermès bio je iznimno ambiciozno osmišljen, tako da smo mogli vidjeti proizvodnju remena, odnosno kožnu radionicu, te manufakture Vaucher, Joseph Erard i Nateber u kojima se proizvode mehanizmi, kućišta i brojčanici. Naši preljubazni domaćini Katy Jolidon i Fabien Burnier, jednostavno su nam htjeli pokazati baš sve vezano za proizvodnju satova Hermès.

Pa iako se nekome može učiniti da je ta proizvodnja počela nedavno, veza između Hermèsa i urarstva traje dulje od stoljeća i kroz desetljeća je iznjedrila veliki broj domišljatih, elegantnih i jedinstvenih kreacija. Sve je počelo 1912. godine, što potvrđuje slika, sačuvana u arhivima, koja prikazuje četiri kćeri Émilea Hermèsa, uključujući Jacqueline koja na ruci nosi džepni sat s posebnim remenom koji je izradio majstor za obradu kože i izradu sedala zaposlen u tvrtci njenog oca. Desetak godina kasnije, točnije 1928. u ulici Rue du Faubourg Saint-Honoré u Parizu otvorena je Hermèsova trgovina koja je u ponudi imala prve satove s Hermèsovim potpisom, u to vrijeme opremljene mehanizmima najpoznatijih švicarskih manufaktura. Pedeset godina kasnije, 1978. tvrtka je osnovala Odjel za satove manufakture Hermès u Bienneu, srcu švicarske urarske industrije. Od tog trenutka tvrtka je posvećena usavršavanju urarskih vještina i integraciji istih u svoje kolekcije. Od 2003. godine, kada je plasirana linija satova Dressage opremljena mehanizmom iz Manufakture Vaucher, Hermès aktivno razvija i proizvodi vlastite mehanizme.

Prije nekoliko godina, točnije 2006., Hermès je otvorio zasebnu radionicu za izradu kožnih remena, čime je postao prvi brend koji izrađuje vlastite remene za satove. A upravo je ta radionica, smještena u Bienneu, bila prva koju smo posjetili na našoj maloj turneji kroz Hermès.

Kožna koreografija

Izrada Hermèsovog remenja za satove može se opisati kao koreografija koju izvodi niz ljudskih ruku na različitim vrstama kože. Začetak svakog Hermèsovog remena je rezanje dvaju komada kože iste širine i njihovo uparivanje prema teksturi i estetskom dojmu. Slijedi niz tehničkih procesa kao, na primjer, bušenje rupa, stanjivanje, lijepljenje, šivanje, brušenje, bojenje i ugradnja kopče. Posljednji korak izrade jest obilježavanje svakog remena slovom koje otkriva točnu godinu proizvodnje te geometrijskim oblikom koji označava kvalitetu kože. U konačnici se na svaki remen utiskuje logo brenda, koji služi kao podsjetnik kupcu da ulaže novac u proizvod koji udovoljava strogim kriterijima kvalitete kuće Hermès.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 22, godina XIII, ljeto 2015.

 
OSTALI TEKSTOVI
 • Rijetkim vještinama do novog Reversa POSJETILI SMO

  Rijetkim vještinama do novog Reversa

  Otvaranjem najnovije radionice za rijetke vještine, Jaeger-LeCoultre obilježio je osamdeset i peti rođendan svog legendarnog modela, Reversa.

  OBJAVLJENO: 01.03.2019
 • Manufaktura koja spaja umjetnost i kvalitetu POSJETILI SMO

  Manufaktura koja spaja umjetnost i kvalitetu

  Glavna urednica Satova i nakita Mila Bulimbašić posjetila je njemačku manufakturu Glashütte Original u kojoj se proizvode gotovo svi dijelovi za ...

  OBJAVLJENO: 20.12.2018
 • A.Lange & Sohne - Savršenstvo iz srca Njemačke POSJETILI SMO

  A.Lange & Sohne - Savršenstvo iz srca Njemačke

  Manufaktura A.Lange & Sohne, smještena u Glashutteu, oduševljava posjetitelje savršenošću u svakom pogledu

  OBJAVLJENO: 30.11.2018

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Iskoristite posebnu ponudu i pretplatite se na časopis Satovi i nakit i Katalog satova za 2019. godinu za samo 109,00 kuna. Pretplatom si osiguravate dva sljedeća broja časopisa Satovi i nakit i Katalog satova za 2019. godinu.