Satoviinakit.hr - za prave ljubitelje satova i nakita

Manufaktura u kojoj snovi postaju stvarnost POSJETILI SMO

Manufaktura u kojoj snovi postaju stvarnost

Posjetili smo Piagetove manufakture u brdima Jure i predgrađu Ženeve i otkrili kako nastaju najtanji satovi na svijetu

 

OBJAVLJENO: 14.09.2018

» Podijeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

workshop spajanje Piaget-kalibar

piše: Mila Bulimbašić Botteri

Svi koji redovito čitaju naš časopis znaju da smo Piagetovu manufakturu smještenu u La Cote-aux-Feesu i Planles-Ouatesu, posjetili još 2008. godine. Međutim, kada je iz Richemont grupe, koja još uvijek posjeduje slavni brend, ove godine ponovno stigao poziv, nisam mogla odoljeti da ne odem ponovno. Jer, Piaget je prava satna manufaktura, a takve se uvijek isplati vidjeti.

Povijesna manufaktura

Ovom smo prilikom najprije posjetili prostore u brdima Jure, u La Cote-aux-Feesu, u zgradi koju tek cestica dijeli od rodne kuće Georgesa Edouarda Piageta, osnivača brenda, a u kojima se izrađuju manufakturni mehanizmi. Upravo ovdje je Piaget razvio i izradio svoje slavne kalibre: 212P, 430P i 500P, kao i 600P, 850P te 880P. Prolazeći kroz radionice, imali smo priliku vidjeti kako se dizajneri u svome radu koriste CAD programom pomoću kojega izrađuju 3-D prototipove. U kasnijem dijelu proizvodnog procesa ove 3-D skice i crteži postaju „plastičniji“ pomoću čega dizajneri i proizvodni inženjeri mogu zapravo vidjeti kako se komponente spajaju i kako izgledaju zajedno. A sve je počelo 1874. godine samo desetak metara odavde u staroj kući, u kojoj je Georges Edouardo Piaget izradio svoje prve satne mehanizme. Dvije generacije kasnije, kompanija se proslavila s ultra tankim ručnim satovima, među kojima se posebno ističu mehanizam 9P, koji je 1960. godine naslijedio 2.3 mm tanak kalibar 12P. Upravo je 12P omogućio Piagetu ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda kao kreatoru najtanjeg satnog mehanizma na svijetu. Piaget se na tome nije zaustavio, pa je tako nova generacija s promjerom od 26.8 mm, serija 800P nastavila ovaj niz. 


Više u časopisu Satovi i nakit broj 21, zima 2014.
OSTALI TEKSTOVI
 • Rijetkim vještinama do novog Reversa POSJETILI SMO

  Rijetkim vještinama do novog Reversa

  Otvaranjem najnovije radionice za rijetke vještine, Jaeger-LeCoultre obilježio je osamdeset i peti rođendan svog legendarnog modela, Reversa.

  OBJAVLJENO: 01.03.2019
 • Manufaktura koja spaja umjetnost i kvalitetu POSJETILI SMO

  Manufaktura koja spaja umjetnost i kvalitetu

  Glavna urednica Satova i nakita Mila Bulimbašić posjetila je njemačku manufakturu Glashütte Original u kojoj se proizvode gotovo svi dijelovi za ...

  OBJAVLJENO: 20.12.2018
 • A.Lange & Sohne - Savršenstvo iz srca Njemačke POSJETILI SMO

  A.Lange & Sohne - Savršenstvo iz srca Njemačke

  Manufaktura A.Lange & Sohne, smještena u Glashutteu, oduševljava posjetitelje savršenošću u svakom pogledu

  OBJAVLJENO: 30.11.2018
 • La Montre Hermès - Vrijeme u pokretu POSJETILI SMO

  La Montre Hermès - Vrijeme u pokretu

  Za ovaj broj Satova i nakita posjetili smo manufakturu Hermès i otkrili gdje i kako nastaju najženstveniji satovi na svijetu.

  OBJAVLJENO: 17.10.2018

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Iskoristite posebnu ponudu i pretplatite se na časopis Satovi i nakit i Katalog satova za 2019. godinu za samo 109,00 kuna. Pretplatom si osiguravate dva sljedeća broja časopisa Satovi i nakit i Katalog satova za 2019. godinu.