Satoviinakit.hr - za prave ljubitelje satova i nakita

Paneraijeva zelena manufaktura POSJETILI SMO

Paneraijeva zelena manufaktura

Novu Paneraijevu urarsku manufakturu, smještenu na brdu iznad Neuchâtela, posjetila je urednica Satova i nakita, Mila Bulimbašić, uvjerivši se da je ovdje kvaliteta uistinu na prvom mjestu

OBJAVLJENO: 04.06.2018

» Podijeli na Facebooku


Kada vas u goste zove Officine Panerai, onda ste sigurni da ćete vidjeti pravu urarsku manufakturu, ali i uživati u pogledu na predivno jezero uz koje se smjestio šarmantan švicarski gradić Neuchâtel, te ukusnoj hrani i izvrsnim vinima. I sve je bilo baš tako kada sam koncem svibnja posjetila još jednu švicarsku urarsku manufakturu, ovaj put Officine Panerai.

Visoki standardi

Officine Panerai, poznat po legendarnim luksuznim sportskim satovima retro dizajna izvorno rađenima ekskluzivno za Talijansku ratnu mornaricu tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća, prvu je manufakturnu zgradu otvorio 2002. godine također u Neuchâtelu. Tri godine kasnije na tržište je plasiran prvi Paneraijev manufakturni kalibar P.2002, čime je Officine Panerai postao Manufaktura u punom smislu te riječi. Mehanički kalibar P.2002 navijao se ručno te je imao osmodnevnu rezervu i funkciju prikaza svjetskog vremena. U samo nekoliko godina od otvaranja zgrade manufakture, Panerai je predstavio cijeli niz sofisticiranih mehaničkih kalibara koji su satove brenda podigli na novu razinu kvalitete i prestiža.

U novu moderniziranu manufakturnu zgradu smještenu na brdu s pogledom na jezero, nekoliko minuta udaljenu od Neuchâtela, Panerai je uselio 2014. godine, a našu malu, ali odabranu novinarsku grupu primio je ni manje ni više nego tehnički direktor, Frédéric Dreyer-Gonzales. Mlađahan, ali vrlo posvećen i izvrsno informiran, proveo nas je u sljedećih nekoliko sati kroz čitavu manufakturu koja se prostire na otprilike 10.000 m2, i među ostalim ispričao nam kako tu radi čak 250 zaposlenika zaduženih za sedamdeset poslova i funkcija vezanih za dizajn, proizvodnju i prodaju satova.

A odmah na početku ponosno je istaknuo kako je Paneraijeva manufakturna zgrada izgrađena s fokusom na ergonomiju te zadovoljava ekološke i energetske standarde. Zgrada je samoodrživa jer se otpadni materijali ponovo koriste u proizvodnji. Tako se, primjerice, vruća voda nastala kao nusprodukt rada sustava za hlađenje strojeve koristi za proizvodnju energije potrebne za zagrijavanje zgrade. Kišnica se skuplja u poseban spremnik i potom upotrebljava za zelenila oko Manufakture te funkcioniranje pojedinih sustava.

Zelena energija

Voda je zapravo izvor cjelokupne zelene energije koju Manufaktura koristi za svoj rad. Za regulaciju zagrijavanja i ventilacije koriste se podzemne geotermalne sonde koje toplinu apsorbiraju iz zemlje.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 26, godina XV, ljeto 2017.
OSTALI TEKSTOVI

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Iskoristite posebnu ponudu i pretplatite se na časopis Satovi i nakit i Katalog satova za 2019. godinu za samo 109,00 kuna. Pretplatom si osiguravate dva sljedeća broja časopisa Satovi i nakit i Katalog satova za 2019. godinu.