Satoviinakit.hr - za prave ljubitelje satova i nakita

Rijetkim vještinama do novog Reversa POSJETILI SMO

Rijetkim vještinama do novog Reversa

Otvaranjem najnovije radionice za rijetke vještine, Jaeger-LeCoultre obilježio je osamdeset i peti rođendan svog legendarnog modela, Reversa.

OBJAVLJENO: 06.02.2018

» Podijeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Jaeger-LeCoultre Jaeger-LeCoultre Jaeger-LeCoultre

Piše Mila Bulimbašić

U Jaegeru ne miruju – bio bi najkraći opis događanja u jednoj od najuglednijih švicarskih satnih manufaktura, koju smo posljednji put posjetili za njezin sto i osamdeseti rođendan. Kako i ne bi, kad su u svojoj bogatoj povijesti skupili obljetnica koliko ti srce želi. Stoga nije bilo nimalo čudno dobiti ovoga proljeća pozivnicu od Nathalie Le Reun, s jednostavnim JLC-ovim logom i svim novinarima omiljenim naputkom Save the date.

Rijetki obrti

Pa sam tako sačuvala datum i koncem travnja otišla u još jedan posjet u Vallée de Joux, ovoga puta u mjestašce Le Sentier u kojem je Jaeger-LeCoultre upravo za osamdeset i peti rođendan svoga legendarnog modela Reverso otvorio novu radionicu Metiers Rares, u prijevodu rijetki obrti. JLC je tako napokon pod istim krovom objedinio sve vještine po kojima je ova manufaktura poznata: enajmeliranje, graviranje, ukrašavanje dijamantima i tehniku guilloche.

U golemoj prostoriji kroz koju nas je provela ljubazna Marina Greene, smješteno je tridesetak majstora ovih vještina, odvojenih samo staklom, kako bi imali što više za rad nužnog svjetla. Iz starih radionica donesene su samo drvene klupe i alati bez kojih se ne bi moglo, ali i tri u potpunosti obnovljene stare mašine za guilloche ukrašavanje, koje originalno potječu još iz početka dvadesetog stoljeća. Na jednoj od njih okušala sam se i sama, pokušavajući ukrasiti jedan od brojčanika. Nakon nekog vremena uspjela sam ukrasiti brojčanik, istodobno shvativši koliko je težak posao ovih majstora, koliko mora biti mira i preciznosti u njihovima rukama. Ukratko, posao koji teško da mogu obavljati novinari.

U velikoj radionici moralo se naći mjesta i za velike ormare prepune alata koji se također nisu puno promijenili tijekom stoljeća, posebnice kada je riječ o ovim vještinama. Majstori sada mogu dodavati i izmjenjivati međusobno alate koji su im potrebni za rad.

Kamera u povećalu

Ono što me pak posebno oduševilo u ovoj manufakturi jest posvećenost radu, koja je postavljena iznad svega. U toj mjeri da su i dizajneri novog prostora razmišljali podosta o mogućnosti da novinari i fotografi koji često obilaze JLC vide sve što se događa, a da ipak ne zaviruju majstorima neprestano iznad glave.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 24, godina XIV, ljeto 2016.
OSTALI TEKSTOVI
 • Dvadeset godina izvrsnosti POSJETILI SMO

  Dvadeset godina izvrsnosti

  Dvadeset godina Manufakture Chopard u Fleurieru bila je prigoda da posjetim ovaj brend i doznam sve detalje izrade ovih vrhunskih satova. 

  OBJAVLJENO: 12.12.2017
 • Majstori u kršenju i svladavanju pravila POSJETILI SMO

  Majstori u kršenju i svladavanju pravila

  Da biste mogli kršiti pravila, morate ih znati svladati, osnovni je slogan slavne satne manufakture Audemars Piguet, čije smo majstore urare posjetili ...

  OBJAVLJENO: 23.10.2017
 • De Grisogono - Dijamanti su vječni POSJETILI SMO

  De Grisogono - Dijamanti su vječni

  Posjetili smo De Grisogonove radionice satova i nakita u kojima prevladavaju ledeni i crni dijamanti

  OBJAVLJENO: 15.09.2017

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Iskoristite posebnu ponudu i pretplatite se na časopis Satovi i nakit i Katalog satova za 2018. godinu za samo 109,00 kuna. Pretplatom si osiguravate dva sljedeća broja časopisa Satovi i nakit  i Katalog satova za 2018. godinu.