Satoviinakit.hr - za prave ljubitelje satova i nakita

Rijetkim vještinama do novog Reversa POSJETILI SMO

Rijetkim vještinama do novog Reversa

Otvaranjem najnovije radionice za rijetke vještine, Jaeger-LeCoultre obilježio je osamdeset i peti rođendan svog legendarnog modela, Reversa.

OBJAVLJENO: 01.03.2019

» Podijeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Jaeger-LeCoultre Jaeger-LeCoultre Jaeger-LeCoultre

Piše Mila Bulimbašić

U Jaegeru ne miruju – bio bi najkraći opis događanja u jednoj od najuglednijih švicarskih satnih manufaktura, koju smo posljednji put posjetili za njezin sto i osamdeseti rođendan. Kako i ne bi, kad su u svojoj bogatoj povijesti skupili obljetnica koliko ti srce želi. Stoga nije bilo nimalo čudno dobiti ovoga proljeća pozivnicu od Nathalie Le Reun, s jednostavnim JLC-ovim logom i svim novinarima omiljenim naputkom Save the date.

Rijetki obrti

Pa sam tako sačuvala datum i koncem travnja otišla u još jedan posjet u Vallée de Joux, ovoga puta u mjestašce Le Sentier u kojem je Jaeger-LeCoultre upravo za osamdeset i peti rođendan svoga legendarnog modela Reverso otvorio novu radionicu Metiers Rares, u prijevodu rijetki obrti. JLC je tako napokon pod istim krovom objedinio sve vještine po kojima je ova manufaktura poznata: enajmeliranje, graviranje, ukrašavanje dijamantima i tehniku guilloche.

U golemoj prostoriji kroz koju nas je provela ljubazna Marina Greene, smješteno je tridesetak majstora ovih vještina, odvojenih samo staklom, kako bi imali što više za rad nužnog svjetla. Iz starih radionica donesene su samo drvene klupe i alati bez kojih se ne bi moglo, ali i tri u potpunosti obnovljene stare mašine za guilloche ukrašavanje, koje originalno potječu još iz početka dvadesetog stoljeća. Na jednoj od njih okušala sam se i sama, pokušavajući ukrasiti jedan od brojčanika. Nakon nekog vremena uspjela sam ukrasiti brojčanik, istodobno shvativši koliko je težak posao ovih majstora, koliko mora biti mira i preciznosti u njihovima rukama. Ukratko, posao koji teško da mogu obavljati novinari.

U velikoj radionici moralo se naći mjesta i za velike ormare prepune alata koji se također nisu puno promijenili tijekom stoljeća, posebnice kada je riječ o ovim vještinama. Majstori sada mogu dodavati i izmjenjivati međusobno alate koji su im potrebni za rad.

Kamera u povećalu

Ono što me pak posebno oduševilo u ovoj manufakturi jest posvećenost radu, koja je postavljena iznad svega. U toj mjeri da su i dizajneri novog prostora razmišljali podosta o mogućnosti da novinari i fotografi koji često obilaze JLC vide sve što se događa, a da ipak ne zaviruju majstorima neprestano iznad glave.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 24, godina XIV, ljeto 2016.
OSTALI TEKSTOVI
 • U kokpitu vrhunskog urarstva POSJETILI SMO

  U kokpitu vrhunskog urarstva

  Breitling Chronométrie u La Chaux-de-Fondsu mjesto je na kojem nastaju legendarni modeli ovoga brenda i u kojem nas je ugostio potpredsjednik ...

  OBJAVLJENO: 16.04.2019
 • Manufaktura koja spaja umjetnost i kvalitetu POSJETILI SMO

  Manufaktura koja spaja umjetnost i kvalitetu

  Glavna urednica Satova i nakita Mila Bulimbašić posjetila je njemačku manufakturu Glashütte Original u kojoj se proizvode gotovo svi dijelovi za ...

  OBJAVLJENO: 20.12.2018
 • A.Lange & Sohne - Savršenstvo iz srca Njemačke POSJETILI SMO

  A.Lange & Sohne - Savršenstvo iz srca Njemačke

  Manufaktura A.Lange & Sohne, smještena u Glashutteu, oduševljava posjetitelje savršenošću u svakom pogledu

  OBJAVLJENO: 30.11.2018

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Iskoristite posebnu ponudu i pretplatite se na časopis Satovi i nakit i Katalog satova za 2019. godinu za samo 109,00 kuna. Pretplatom si osiguravate dva sljedeća broja časopisa Satovi i nakit i Katalog satova za 2019. godinu.