Satoviinakit.hr - za prave ljubitelje satova i nakita

Rijetkim vještinama do novog Reversa POSJETILI SMO

Rijetkim vještinama do novog Reversa

Otvaranjem najnovije radionice za rijetke vještine, Jaeger-LeCoultre obilježio je osamdeset i peti rođendan svog legendarnog modela, Reversa.

OBJAVLJENO: 06.02.2018

» Podijeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Jaeger-LeCoultre Jaeger-LeCoultre Jaeger-LeCoultre

Piše Mila Bulimbašić

U Jaegeru ne miruju – bio bi najkraći opis događanja u jednoj od najuglednijih švicarskih satnih manufaktura, koju smo posljednji put posjetili za njezin sto i osamdeseti rođendan. Kako i ne bi, kad su u svojoj bogatoj povijesti skupili obljetnica koliko ti srce želi. Stoga nije bilo nimalo čudno dobiti ovoga proljeća pozivnicu od Nathalie Le Reun, s jednostavnim JLC-ovim logom i svim novinarima omiljenim naputkom Save the date.

Rijetki obrti

Pa sam tako sačuvala datum i koncem travnja otišla u još jedan posjet u Vallée de Joux, ovoga puta u mjestašce Le Sentier u kojem je Jaeger-LeCoultre upravo za osamdeset i peti rođendan svoga legendarnog modela Reverso otvorio novu radionicu Metiers Rares, u prijevodu rijetki obrti. JLC je tako napokon pod istim krovom objedinio sve vještine po kojima je ova manufaktura poznata: enajmeliranje, graviranje, ukrašavanje dijamantima i tehniku guilloche.

U golemoj prostoriji kroz koju nas je provela ljubazna Marina Greene, smješteno je tridesetak majstora ovih vještina, odvojenih samo staklom, kako bi imali što više za rad nužnog svjetla. Iz starih radionica donesene su samo drvene klupe i alati bez kojih se ne bi moglo, ali i tri u potpunosti obnovljene stare mašine za guilloche ukrašavanje, koje originalno potječu još iz početka dvadesetog stoljeća. Na jednoj od njih okušala sam se i sama, pokušavajući ukrasiti jedan od brojčanika. Nakon nekog vremena uspjela sam ukrasiti brojčanik, istodobno shvativši koliko je težak posao ovih majstora, koliko mora biti mira i preciznosti u njihovima rukama. Ukratko, posao koji teško da mogu obavljati novinari.

U velikoj radionici moralo se naći mjesta i za velike ormare prepune alata koji se također nisu puno promijenili tijekom stoljeća, posebnice kada je riječ o ovim vještinama. Majstori sada mogu dodavati i izmjenjivati međusobno alate koji su im potrebni za rad.

Kamera u povećalu

Ono što me pak posebno oduševilo u ovoj manufakturi jest posvećenost radu, koja je postavljena iznad svega. U toj mjeri da su i dizajneri novog prostora razmišljali podosta o mogućnosti da novinari i fotografi koji često obilaze JLC vide sve što se događa, a da ipak ne zaviruju majstorima neprestano iznad glave.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 24, godina XIV, ljeto 2016.
OSTALI TEKSTOVI
 • La Montre Hermès - Vrijeme u pokretu POSJETILI SMO

  La Montre Hermès - Vrijeme u pokretu

  Za ovaj broj Satova i nakita posjetili smo manufakturu Hermès i otkrili gdje i kako nastaju najženstveniji satovi na svijetu.

  OBJAVLJENO: 17.10.2018
 • Manufaktura u kojoj snovi postaju stvarnost POSJETILI SMO

  Manufaktura u kojoj snovi postaju stvarnost

  Posjetili smo Piagetove manufakture u brdima Jure i predgrađu Ženeve i otkrili kako nastaju najtanji satovi na svijetu

   

  OBJAVLJENO: 14.09.2018
 • Patrimony je naše pravo lice POSJETILI SMO

  Patrimony je naše pravo lice

  Glavna urednica Satova i nakita, Mila Bulimbašić posjetila je jednu od najstarijih urarskih manufaktura na svijetu, Vacheron Constantin u ...

  OBJAVLJENO: 19.06.2018
 • Paneraijeva zelena manufaktura POSJETILI SMO

  Paneraijeva zelena manufaktura

  Novu Paneraijevu urarsku manufakturu, smještenu na brdu iznad Neuchâtela, posjetila je urednica Satova i nakita, Mila Bulimbašić, ...

  OBJAVLJENO: 04.06.2018

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Iskoristite posebnu ponudu i pretplatite se na časopis Satovi i nakit i Katalog satova za 2018. godinu za samo 109,00 kuna. Pretplatom si osiguravate dva sljedeća broja časopisa Satovi i nakit  i Katalog satova za 2018. godinu.