Satoviinakit.hr - za prave ljubitelje satova i nakita

U kokpitu vrhunskog urarstva POSJETILI SMO

U kokpitu vrhunskog urarstva

Breitling Chronométrie u La Chaux-de-Fondsu mjesto je na kojem nastaju legendarni modeli ovoga brenda i u kojem nas je ugostio potpredsjednik Jean-Paul Girardin. 

OBJAVLJENO: 16.04.2019

» Podijeli na Facebooku


Piše Mila Bulimbašić

Kada je davne 1884. godine na proplancima Jure, u mjestašcu Le Sentier odlučio otvoriti vlastitu radionicu satova, Léon Breitling imao je jasno zacrtan cilj – proizvoditi precizne i kvalitetne kronografe koje će koristiti profesionalci iz područja sporta, znanosti i industrije.

Chronométrie

Više od stotinu i trideset godina nakon njegove odluke, jedan od najslavnijih švicarskih satnih brendova i dalje nosi njegovo ime, a iako više nije u vlasništu obitelji Breitling, još uvijek je jedna od rijetkih neovisnih satnih obiteljskih kompanija, čije je proizvodno središte smješteno u La Chaux-de-Fondsu.

Upravo tamo, u Breitling Chronométrie, u kojoj je zaposleno više od dvjesto ljudi koji proizvode slavne Breitling modele, zaputila sam se nedavno na poziv potpredsjednika kompanije Jean-Paula Girardina. I gle čuda, umjesto uobičajenih PR zaposlenika, na samom ulazu u Chronométrie dočekao me je glavom i bradom sam Jean-Paul. Iznimno srdačni i nadasve kompetentni potpredsjednik kompanije u sljedeća dva dana bio je moj domaćin u kompaniji Breitling, otkrivši mi tajne proizvodnje ovih preciznih satova.

Prvi značajan uspjeh manufakture bio je izum ručnog kronografa sa zasebnim dugmetom za kontrolu funkcija 1915. godine,  koji će izazvati pravu revoluciju u svijetu kronografa. Breitlingov kronograf je 1923. godine dodatno usavršen ugradnjom patentiranog sustava kojim je funkcija pokretanja i zaustavljanja odvojena od funkcije resetiranja kronografa. Ovim patentiranim sustavom omogućeno je mjerenje više uzastopnih vremenskih etapa bez vraćanja kazaljki u početni položaj, što će se pokazati iznimno korisnim za mjerenje sportskih natjecanja i  praćenje vremena leta, pojasnit će između ostalog na početku obilaska današnje manufakture Jean-Paul, napomenuvši također kako se satovi Breitling od 2004. godine dizajniraju i osmišljavaju u malome ženevskom uredu Breitling Technologie, da bi nakon toga skice stigle u La Chaux-de-Fonds i nastavile put do gotovog mehanizma.

Godišnja proizvodnja

Moderni kronograf kakav poznajemo danas nastao je 1934. godine kada su Breitlingovi urari ugradili drugo nezavisno dugme za resetiranje. Godinu 1969. za Breitling je obilježilo još jedno vrijedno postignuće – predstavljanje prvog automatskog kronografa.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 25, godina XIV, zima 2016.
OSTALI TEKSTOVI
 • Rijetkim vještinama do novog Reversa POSJETILI SMO

  Rijetkim vještinama do novog Reversa

  Otvaranjem najnovije radionice za rijetke vještine, Jaeger-LeCoultre obilježio je osamdeset i peti rođendan svog legendarnog modela, Reversa.

  OBJAVLJENO: 01.03.2019
 • Manufaktura koja spaja umjetnost i kvalitetu POSJETILI SMO

  Manufaktura koja spaja umjetnost i kvalitetu

  Glavna urednica Satova i nakita Mila Bulimbašić posjetila je njemačku manufakturu Glashütte Original u kojoj se proizvode gotovo svi dijelovi za ...

  OBJAVLJENO: 20.12.2018
 • A.Lange & Sohne - Savršenstvo iz srca Njemačke POSJETILI SMO

  A.Lange & Sohne - Savršenstvo iz srca Njemačke

  Manufaktura A.Lange & Sohne, smještena u Glashutteu, oduševljava posjetitelje savršenošću u svakom pogledu

  OBJAVLJENO: 30.11.2018

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Iskoristite posebnu ponudu i pretplatite se na časopis Satovi i nakit i Katalog satova za 2019. godinu za samo 109,00 kuna. Pretplatom si osiguravate dva sljedeća broja časopisa Satovi i nakit i Katalog satova za 2019. godinu.