Satoviinakit.hr - za prave ljubitelje satova i nakita

Figuralni satovi TEMA TJEDNA

Figuralni satovi

U novom nastavku našeg feljtona pojašnjavamo sve o figuralnim satovima kod kojih skulptura okružuje, uokviruje brojčanik, ne integrirajući ga u sâm prikaz. 

OBJAVLJENO: 04.08.2017

» Podijeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Figuralni satovi Figuralni satovi Figuralni satovi

piše: dr.sc. Vesna Lovrić Plantić

Figuralnim satovima nazivamo tip kućnog sata kod kojeg je dominantan njegov skulpturalni karakter. Kućište je koncipirano kao puna plastika, odnosno figuralni prikaz unutar kojega je umetnut brojčanik. Na neki način pandan ovim satovima bili bi satovi u slici (tzv. Bilderuhren), međutim, kod njih je sat sastavni dio prikaza, odnosno pravi je brojčanik umetnut na poziciju na kojoj bi bio slikani brojčanik (gradski ili crkveni toranj). Kod figuralnih satova skulptura okružuje, uokviruje brojčanik, ne integrirajući ga u sâm prikaz.

Moda porculana

Kada govorimo o figuralnom satu, nameće se uvijek asocijacija na francusko urarstvo, iako su se takvi satovi proizvodili i drugdje. Satovi s figuralnim prikazima u Francuskoj su počeli  dominirati prema kraju 18. stoljeća. Do tada su, naime, među stojećim satovima najčešći bili satovi poznati pod nazivom pendule ili cartel, često rađeni u kombinaciji s konzolom na kojoj su stajali. U odnosu na taj tip sata mehanizam i brojčanik znatno su smanjeni, a platine za koje je mehanizam učvršćen poprimaju kružni oblik koji će postati tipičan za francusko urarstvo. Kućišta figuralnih satova izrađuju se u pravilu od bronce, najčešće pozlaćene, katkad u kombinaciji s patiniranim dijelovima.

Međutim, osim bronce i porculan koji se početkom 18. stoljeća počinje izrađivati u Europi našao je svoju primjenu u urarstvu: moda dražesnih porculanskih figura odrazila se u oblikovanju kućišta satova. U razdoblju koje poistovjećujemo s vladavinom Luja XV., što sa aspekta stila odgovara rokokou, riječ je najčešće o galantnim i pastoralnim scenama, prizorima iz talijanske komedije, grupama glazbenika, prizorima lova i slično. Autori satova porculanske figure su nabavljali u tada vodećim europskim manufakturama - Meissenu, Beču, Sèvresu, Vincennesu, Chantillyju - i kombinirali ih s elementima od pozlaćene bronce.Tipičan takav sat imao je razvedenu bazu od pozlaćene bronce, koju čine elementi voluta i rocaillea. Na bazu su se postavljale figure od višebojnog porculana (dominirale su pastelne boje - ružičasta, svijetloplava, svijetlozelena, bijela) najčešće s rascvjetalim stablima u pozadini. Deblo stabla bilo je brončano kako bi osim kao ukras poslužilo i kao potporanj za kućište s mehanizmom sata. Događalo se da su pojedini dijelovi porculanske dekoracije izrađeni u različitim manufakturama, budući da su slobodno kombinirali, u skladu s inventivnošću i maštom autora sata. Moda satova rađenih u kombinaciji porculana i bronce prestala je istovremeno s nastupom novog doba koje je započelo francuskom građanskom revolucijom

Inspiracija antikom

Već sredinom 18. stoljeća, u doba vladavine Luja XV. obilježenog izrazitom dominacijom rokoko stila javljaju se prve tendencije oblikovanju sasvim drugačijeg izričaja i ikonografskog programa. Pridonijela su tome svakako intenzivna iskapanja gradova Pompeja i Herkulaneuma koji su pod pepelom Vezuva sačuvali gotovo netaknuto svjedočanstvo umjetničkih postignuća antičkog Rima.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 26, godina XV, lipanj 2017.  
 


OSTALE TEME TJEDNA
 • Audemarsova majstorska skeletonizacija TEMA TJEDNA

  Audemarsova majstorska skeletonizacija

  Royal Oak Tourbillon Extra-Thin Openworked odličan je primjer majstorske skeletonizacije, jedne od najzahtjevnijih tehnika u urarstvu.

  OBJAVLJENO: 13.10.2017
 • Piagetov rođendanski Altiplano TEMA TJEDNA

  Piagetov rođendanski Altiplano

  Piaget je 60. rođendan svoje kolekcije satova Altiplano proslavio s dva nova modela Altiplano 60th Anniversary.

  OBJAVLJENO: 06.10.2017
 • Nova Cobra sa skeletoniziranim rotorom TEMA TJEDNA

  Nova Cobra sa skeletoniziranim rotorom

  Clifton Club Shelby® Cobra CSX 2299 (ref. M0A10344) inspiriran je Shelbyjevim sportskim automobilom koji je 1964. godine pobijedio u utrci 24 sata Le ...

  OBJAVLJENO: 29.09.2017
 • Cartierov misteriozni sat TEMA TJEDNA

  Cartierov misteriozni sat

  Rotonde de Cartier Skeleton Mysterious Hour impresivna je kombinacija preciznog skeletoniziranja i funkcije misterioznih sati. 

  OBJAVLJENO: 22.09.2017

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Iskoristite posebnu ponudu i pretplatite se na časopis Satovi i nakit i Katalog satova za 2017. godinu za samo 109,00 kuna. Pretplatom si osiguravate dva sljedeća broja časopisa Satovi i nakit  i Katalog satova za 2017. godinu.