Satoviinakit.hr - za prave ljubitelje satova i nakita

GF-ov najkompliciraniji sat TEMA TJEDNA

GF-ov najkompliciraniji sat

Grande Sonnerie uspostavlja savršenu ravnotežu između mehanizma, vanjštine i akustičnosti.

OBJAVLJENO: 09.10.2018

» Podijeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Grande Sonnerie Grande Sonnerie Grande Sonnerie Grande Sonnerie Grande Sonnerie Grande Sonnerie

Greubel Forsey izložio je svoj dosad najkompliciraniji model - Grande Sonnerie - sat sastavljen od 935 dijelova, s fascinantnom komplikacijom koja zvukom obilježava prolazak sata i četvrtine sata, a na kojem su GF-ovi urari u tajnosti radili dugih jedanaest godina.

GF-ovi urari su nastojali uspostaviti potpunu ravnotežu između mehanizma, vanjštine i akustičnosti, što su postigli izradom prikladnog asimetričnog kućišta od titana, dimenzija 43,50 x 16,13 mm, prekrivenog konveksnim safirnim staklom s obje strane, u koje su smjestili manufakturni mehanizam na ručno navijanje, dimenzija 36,40 x 11,13 mm, sa 85 rubina, 72-satnom rezervom snage i dva kućišta opruga. Mehanizam radi na frekvenciji od 21.600 vibracija na sat.

Komplikaciju grande sonnerie, koja ima katedralne gongove koji proizvode dvije note, napaja zasebni automatski sustav sa 20-satnom rezervom snage. Komplikacija radi u tri moda – grande sonnerie, u kojem se zvukom „u prolazu“ obilježavaju sati i četvrtine sati, petit sonnerie, u kojem „u prolazu“ odzvanjaju samo puni sati, te silence, u kojem je komplikacija neaktivna. Indikator odabranog moda na brojčaniku je smješten na 3 sata, odmah ispod indikatora rezerve snage komplikacije. Grande sonnerie se podešava pritiskom dugmeta smještenog ispod krunice. Osim obilježavanja vremena „u prolazu“, odnosno automatski, komplikacija se može koristiti i kao minute repeater, što znači da se može aktivirati po želji pritiskom dugmeta unutar krunice.

Uz grande sonnerie, pažnju plijeni i GF-ov prepoznatljivi 24-sekundni tourbillon postavljen pod kutom od 25°, koji je na crnom brojčaniku izrađenom od zlata smješten na 7 sati. Podbrojčanik malih sekundi postavljen je na 6 sati, odmah kraj tourbillona, dok se indikator rezerve snage mehanizma nalazi na 5 sati. Grande Sonnerie dolazi na crnom remenu od aligatorske kože s preklopnom kopčom od titana, a bit će dostupan u pet do osam primjeraka godišnje.


I
z časopisa Satovi i nakit broj 26, godina XV, lipanj 2017.
 


OSTALE TEME TJEDNA
 • Jedan sat za dva kotača TEMA TJEDNA

  Jedan sat za dva kotača

  Sportski model Tissot T-Race MotoGP™ Limited Edition 2018 (ref. T115.417.37.061.00) posvećen je Svjetskom prvenstvu u motociklizmu u klasi ...

  OBJAVLJENO: 22.02.2019
 • Satovi za volanom TEMA TJEDNA

  Satovi za volanom

  Pogledajte ovih devet zvjerki za volanom! Po našem mišljenju one su nove buduće „automobilističke“ legende, poput Daytone i ...

  OBJAVLJENO: 15.02.2019
 • Popularni satovi u bivšoj Jugoslaviji TEMA TJEDNA

  Popularni satovi u bivšoj Jugoslaviji

  Prije Drugog svjetskog rata na području bivše Jugoslavije prodavali su se IWC Schaffhausen, Doxa, Omega, Longines i Cortebert, dok nakon rata stižu ...

  OBJAVLJENO: 08.02.2019
 • Godina u kojoj je sve počelo TEMA TJEDNA

  Godina u kojoj je sve počelo

  Nova kolekcija posveta je samim počecima Tudora te je po godini njegova osnutka, 1926., i dobila ime

  OBJAVLJENO: 01.02.2019

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Iskoristite posebnu ponudu i pretplatite se na časopis Satovi i nakit i Katalog satova za 2019. godinu za samo 109,00 kuna. Pretplatom si osiguravate dva sljedeća broja časopisa Satovi i nakit i Katalog satova za 2019. godinu.