Satoviinakit.hr - za prave ljubitelje satova i nakita

GF-ov najkompliciraniji sat TEMA TJEDNA

GF-ov najkompliciraniji sat

Grande Sonnerie uspostavlja savršenu ravnotežu između mehanizma, vanjštine i akustičnosti.

OBJAVLJENO: 09.10.2018

» Podijeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Grande Sonnerie Grande Sonnerie Grande Sonnerie Grande Sonnerie Grande Sonnerie Grande Sonnerie

Greubel Forsey izložio je svoj dosad najkompliciraniji model - Grande Sonnerie - sat sastavljen od 935 dijelova, s fascinantnom komplikacijom koja zvukom obilježava prolazak sata i četvrtine sata, a na kojem su GF-ovi urari u tajnosti radili dugih jedanaest godina.

GF-ovi urari su nastojali uspostaviti potpunu ravnotežu između mehanizma, vanjštine i akustičnosti, što su postigli izradom prikladnog asimetričnog kućišta od titana, dimenzija 43,50 x 16,13 mm, prekrivenog konveksnim safirnim staklom s obje strane, u koje su smjestili manufakturni mehanizam na ručno navijanje, dimenzija 36,40 x 11,13 mm, sa 85 rubina, 72-satnom rezervom snage i dva kućišta opruga. Mehanizam radi na frekvenciji od 21.600 vibracija na sat.

Komplikaciju grande sonnerie, koja ima katedralne gongove koji proizvode dvije note, napaja zasebni automatski sustav sa 20-satnom rezervom snage. Komplikacija radi u tri moda – grande sonnerie, u kojem se zvukom „u prolazu“ obilježavaju sati i četvrtine sati, petit sonnerie, u kojem „u prolazu“ odzvanjaju samo puni sati, te silence, u kojem je komplikacija neaktivna. Indikator odabranog moda na brojčaniku je smješten na 3 sata, odmah ispod indikatora rezerve snage komplikacije. Grande sonnerie se podešava pritiskom dugmeta smještenog ispod krunice. Osim obilježavanja vremena „u prolazu“, odnosno automatski, komplikacija se može koristiti i kao minute repeater, što znači da se može aktivirati po želji pritiskom dugmeta unutar krunice.

Uz grande sonnerie, pažnju plijeni i GF-ov prepoznatljivi 24-sekundni tourbillon postavljen pod kutom od 25°, koji je na crnom brojčaniku izrađenom od zlata smješten na 7 sati. Podbrojčanik malih sekundi postavljen je na 6 sati, odmah kraj tourbillona, dok se indikator rezerve snage mehanizma nalazi na 5 sati. Grande Sonnerie dolazi na crnom remenu od aligatorske kože s preklopnom kopčom od titana, a bit će dostupan u pet do osam primjeraka godišnje.


I
z časopisa Satovi i nakit broj 26, godina XV, lipanj 2017.
 


OSTALE TEME TJEDNA
 • Audemarsova majstorska skeletonizacija TEMA TJEDNA

  Audemarsova majstorska skeletonizacija

  Royal Oak Tourbillon Extra-Thin Openworked odličan je primjer majstorske skeletonizacije, jedne od najzahtjevnijih tehnika u urarstvu.

  OBJAVLJENO: 15.10.2018
 • Stolni satovi TEMA TJEDNA

  Stolni satovi

  U novom nastavku našeg feljtona pišemo o stolnim satovima koji su nastali u prvim desetljećima 15. stoljeća primjenom pogona na oprugu.

  OBJAVLJENO: 14.09.2018
 • Satovi s kalendarom TEMA TJEDNA

  Satovi s kalendarom

  Od starog vijeka kalendar je usko povezan sa satom, pa su današnji vječni kalendari na ručnim satovima samo sofisticirane izvedenice ...

  OBJAVLJENO: 31.08.2018

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Iskoristite posebnu ponudu i pretplatite se na časopis Satovi i nakit i Katalog satova za 2018. godinu za samo 109,00 kuna. Pretplatom si osiguravate dva sljedeća broja časopisa Satovi i nakit  i Katalog satova za 2018. godinu.