Satoviinakit.hr - za prave ljubitelje satova i nakita

Najlakši mehanički kronograf na svijetu TEMA TJEDNA

Najlakši mehanički kronograf na svijetu

RM 50-03 McLaren F1 težak je svega 40 grama, što ga čini najlakšim mehaničkim kronografom na svijetu.

OBJAVLJENO: 08.09.2017

» Podijeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

RM 50-03 McLaren F1 RM 50-03 McLaren F1 RM 50-03 McLaren F1 RM 50-03 McLaren F1 RM 50-03 McLaren F1 RM 50-03 McLaren F1

Švicarski proizvođač luksuznih satova Richard Mille ove je godine na Ženevskom salonu predstavio samo jedan sat, ali svakako vrlo vrijedan. Riječ je o sportskom kronografu s tourbillonom, proizvedenom u suradnji s McLarenom.

Kućište modela RM 50-03 McLaren F1 tipičnog je Milleovog pravokutnog oblika, dimenzija 44,50 x 49,65 x 16,10 mm. Izrađeno je od inovativnog high-tech materijala nazvanog Graph TPT™, koji je nastao ubrizgavanjem grafena, nanomaterijala šest puta lakšeg i dvjesto puta otpornijeg od čelika, u Carbon TPT™, materijal nastao razdvajanjem ugljičnih vlakana i njihovim preslagivanjem u paralelne filamente. Kućište je učvršćeno vijcima od titanija, s obje je strane prekriveno safirnim staklom te je vodootporno do 50 metara. Krunica sata oblikovana je kao kotači, a dugmad kronografa kao dovodi zraka na McLarenovom trkaćem automobilu.

Sat pokreće manufakturni kalibar na ručno navijanje s 70-satnom rezervom snage, 43 rubina i funkcijama sati, minuta, kronografa sa split-sekundama, 30-minutnog brojača, tourbillona i indikatora rezerve snage, torquea (navijenost glavne opruge) i odabrane funkcije. Kalibar je izrađen od laganih materijala titanija i Carbon TPT™-a te je maksimalno skeletoniziran zbog čega teži samo 7 grama. Cijeli sat težak je svega 40 grama, što ga čini najlakšim mehaničkim kronografom na svijetu, tvrde iz Richarda Millea. Kalibar radi na frekvenciji od 21.600 vibracija na sat.

Sat nema klasični brojčanik nego samo središnje kazaljke te podbrojčanike i indikator postavljene izravno na skeletonizirani mehanizam.

Remen sata, koji je za Richard Mille proizvela tvrtka BIWI SA, izrađen je od gume ojačane grafenom, što ga čini još otpornijim i elastičnijim. RM 50-03 Tourbillon Split Seconds Chronograph Ultralight Mclaren F1 bit će proizveden u 75 primjeraka te će se prodavati samo u Milleovim buticima.

Iz časopisa Satovi i nakit broj 26, godina XV, lipanj 2017.    

 


OSTALE TEME TJEDNA
 • Stolni satovi TEMA TJEDNA

  Stolni satovi

  U novom nastavku našeg feljtona pišemo o stolnim satovima koji su nastali u prvim desetljećima 15. stoljeća primjenom pogona na oprugu.

  OBJAVLJENO: 14.09.2018
 • Satovi s kalendarom TEMA TJEDNA

  Satovi s kalendarom

  Od starog vijeka kalendar je usko povezan sa satom, pa su današnji vječni kalendari na ručnim satovima samo sofisticirane izvedenice ...

  OBJAVLJENO: 31.08.2018
 • Sve o satovima za jedriličare TEMA TJEDNA

  Sve o satovima za jedriličare

  Početkom 20. stoljeća brojni su satni brendovi razvili mehanizme namijenjene jedriličarima s odbrojavanjem 5 minuta, te kazaljku koja je brojala sekunde ...

  OBJAVLJENO: 24.08.2018
 • Tourbillon koji kao da lebdi TEMA TJEDNA

  Tourbillon koji kao da lebdi

  Manero Tourbillon Double Peripheral smješten je na tri skrivena periferno postavljena keramička kuglična ležaja, čime je postignut efekt lebdenja

  OBJAVLJENO: 10.08.2018

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Iskoristite posebnu ponudu i pretplatite se na časopis Satovi i nakit i Katalog satova za 2018. godinu za samo 109,00 kuna. Pretplatom si osiguravate dva sljedeća broja časopisa Satovi i nakit  i Katalog satova za 2018. godinu.