Satoviinakit.hr - za prave ljubitelje satova i nakita

Sat koji je uistinu postao brend TEMA TJEDNA

Sat koji je uistinu postao brend

Seikovova dugogodišnja uspješnica, Grand Seiko, predstavljena 1960. godine, na ovogodišnjem je Baselu napokon proglašena zasebnim brendom. 

OBJAVLJENO: 14.07.2017

» Podijeli na Facebooku


Japanski satni gigant Seiko u prvoj polovici dvadesetog stoljeća bio je poznat kao brend koji proizvodi kvalitetne satove srednje klase i nije igrao značajnu ulogu na sceni luksuznih satova, kojom su dominirali etablirani švicarski proizvođači. U Seiku su to odlučili promijeniti predstavivši 1960. godine luksuzan sat dizajniran da bude precizan, trajan, ergonomski oblikovan i estetski privlačan - jednom riječju, najbolji. Sat su nazvali, pogađate, Grand Seiko.

Model Grand Seiko


Prvi Grand Seiko, kojeg je proizvela Seikova podružnica Suwa Seikosha, u to vrijeme zadužena za izradu muških satova, bio je klasični model sa tri kazaljke, a pokretao ga je novi kalibar 3180 na ručno navijanje s 25 rubina, 45-satnom rezervom snage i dnevnim odstupanjem od +12 do -3 sekunde. Grand Seiko bio je prvi japanski sat kojeg je Službeni biro za kontrolu kvalitete satova (preteča COSC-a) ocijenio odličnim.

Seiko je 1964. godine na tržište plasirao novi model, Grand Seiko Self-Dater, koji je imao dodatnu funkciju kalendara, bio je vodootporan do 50 metara i imao je kalibar s 35 rubina.

Nakon Self-Datera uslijedio je model 44GS iz 1967., kojim je definiran upečatljivi vizualni identitet kolekcije Grand Seiko, a koji se odlikuje klasičnim dizajnom, čistim, proporcionalnim linijama i finom završnom obradom. Iste godine predstavljen je i prvi automatik, model 62GS, kojim je započet niz poboljšanih modela nagrađenih za izvrsnost u Ženevi. Kroz sedamdesete kolekcija Grand Seiko nastavit će uzlaznom putanjom kvalitete i pouzdanosti. Krajem osamdesetih, točnije 1988. proizveden je prvi kvarcni Grand Seiko, model 95GS, koji je odstupao samo deset sekundi godišnje. Seiko je i kod kvarcnih modela nastojao sve dijelove proizvoditi u vlastitoj manufakturi pa je tako započeo praksu uzgoja kristala kvarca. Kruna uspjeha na području kvarcnih mehanizama za Seiko je bio kalibar 9G83 iz 1993., koji je imao inovativni brzi mehanizam promjene datuma (eng. Instant Change Date Mechanism, brzine 1/2000 sekunde), sustav prijenosa energije s dva pulsa koja su mogla pokretati velike i teške kazaljke netipične za kvarcne satove, vijak za preciznu regulaciju mehanizma i sigurnosno zapečaćenu strukturu, koja je sprječavala prodor prašine i vode te štitila mehanizam od naglih promjena temperature.


Više u časopisu Satovi i nakit broj 26, godina XV, lipanj 2017. 


OSTALE TEME TJEDNA
 • Pepsi s novim kalibrom i deset patenata TEMA TJEDNA

  Pepsi s novim kalibrom i deset patenata

  Nove verzije sata Oyster Perpetual GMT-Master II, zadržale su prepoznatljivi dvobojni obruč, a unaprjeđene su novim manufakturnim automatskim kalibrom 3285 s ...

  OBJAVLJENO: 13.07.2018
 • Zaronite s Tissotom na ruci TEMA TJEDNA

  Zaronite s Tissotom na ruci

  Satovi iz Tissotove kolekcije Seastar 1000 Gent Automatic savršeni su za ronjenje jer imaju robusno čelično kućište vodootporno do 300 metara, ...

  OBJAVLJENO: 06.07.2018
 • Prvi mehanički Seiko za Novaka Đokovića TEMA TJEDNA

  Prvi mehanički Seiko za Novaka Đokovića

  Premier Novak Djokovic Automatic Limited Edition ima skeletonizirani brojčanik prekriven „mrežom“ inspiriranom teniskim reketom, kroz koju se ...

  OBJAVLJENO: 28.06.2018
 • Ljetno izdanje Satova i nakita u prodaji! TEMA TJEDNA

  Ljetno izdanje Satova i nakita u prodaji!

  Novo, ljetno izdanje časopisa Satovi i nakit stiglo je na kioske!

  OBJAVLJENO: 15.06.2018

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Iskoristite posebnu ponudu i pretplatite se na časopis Satovi i nakit i Katalog satova za 2018. godinu za samo 109,00 kuna. Pretplatom si osiguravate dva sljedeća broja časopisa Satovi i nakit  i Katalog satova za 2018. godinu.