Satoviinakit.hr - za prave ljubitelje satova i nakita

Satovi s prozirnim poklopcem TEMA TJEDNA

Satovi s prozirnim poklopcem

Kod prepoznavanja mehanizma – je li riječ o originalu ili o krivotvorini - stručnjak ne treba otvarati sat već razliku može uočiti gledajući kroz staklo. 

OBJAVLJENO: 27.04.2018

» Podijeli na Facebooku


Piše Ivan Puzak

Neki proizvođači, naročito kada je riječ o kvalitetnim mehaničkim satovima, u poklopac kućišta ugrađuju safir-kristalno ili mineralno staklo. Takva izvedba kućišta s tehničkog aspekta nema neko posebno značenje, međutim, omogućuje pogled u unutrašnjost sata,  tj. mehanizam koji većina ljudi želi vidjeti i diviti se umijeću i preciznosti njegovog konstruktora.

Poluge i zupčanici  

Kod kompliciranih kronografa vidljive su sve poluge i zupčanici kao i njihovo uključivanje u trenutku kada želimo izmjeriti neki vremenski segment. Kod satova s automatskim navijanjem osim mehanizma sata vidi se zamašnjak koji svojim gibanjem lijevo i desno oko osi kinetičkom energijom pomoću nekoliko zupčanika navija pogonsku oprugu. Sve to možemo promatrati kroz staklo poklopca. Skupocjeni satovi imaju mehanizme koji su još i površinski ukrašeni gravurama, kao i poluge polirane na visoki sjaj s raznim kutnim brušenjima kako bi se postigao dojam kontrasta svjetla i sjene.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 25, godina XIV, zima 2016.


OSTALE TEME TJEDNA
 • Audemarsova majstorska skeletonizacija TEMA TJEDNA

  Audemarsova majstorska skeletonizacija

  Royal Oak Tourbillon Extra-Thin Openworked odličan je primjer majstorske skeletonizacije, jedne od najzahtjevnijih tehnika u urarstvu.

  OBJAVLJENO: 15.10.2018
 • GF-ov najkompliciraniji sat TEMA TJEDNA

  GF-ov najkompliciraniji sat

  Grande Sonnerie uspostavlja savršenu ravnotežu između mehanizma, vanjštine i akustičnosti.

  OBJAVLJENO: 09.10.2018
 • Stolni satovi TEMA TJEDNA

  Stolni satovi

  U novom nastavku našeg feljtona pišemo o stolnim satovima koji su nastali u prvim desetljećima 15. stoljeća primjenom pogona na oprugu.

  OBJAVLJENO: 14.09.2018
 • Satovi s kalendarom TEMA TJEDNA

  Satovi s kalendarom

  Od starog vijeka kalendar je usko povezan sa satom, pa su današnji vječni kalendari na ručnim satovima samo sofisticirane izvedenice ...

  OBJAVLJENO: 31.08.2018

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Iskoristite posebnu ponudu i pretplatite se na časopis Satovi i nakit i Katalog satova za 2018. godinu za samo 109,00 kuna. Pretplatom si osiguravate dva sljedeća broja časopisa Satovi i nakit  i Katalog satova za 2018. godinu.