Satoviinakit.hr - za prave ljubitelje satova i nakita

Stolni satovi TEMA TJEDNA

Stolni satovi

U novom nastavku našeg feljtona pišemo o stolnim satovima koji su nastali u prvim desetljećima 15. stoljeća primjenom pogona na oprugu.

OBJAVLJENO: 14.09.2018

» Podijeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Stolni satovi Stolni satovi Jean Lefèvre Minijatura iz L'horloge de Sapience Stolni satovi

Piše dr. sc. Vesna Lovrić Plantić

Vratimo se malo unazad u vremenskom prikazu razvoja kućnih satova kako bismo opisali jedan tip sata čiji se naziv često neadekvatno koristi. Riječ je o stolnom satu. Primjenom pogona na oprugu u prvim desetljećima 15. stoljeća omogućena je izrada sata manjih dimenzija koji se mogao postaviti na stol. Zanimljivo je da je već 1377. kralj Karlo V. naredio plaćanje jednog "prenosivog sata kojeg smo kupili od majstora Pierrea de Sainte Beatea, našeg urara". Međutim, nije poznato o kakvom se satu radi, niti kakve su bile njegove tehničke karakteristike, odnosno kakav je pogon imao.

Nova vrsta sata

Silu elastičnog pera, odnosno opruge, koristili su krajem srednjeg vijeka bravari i oružari. Neki od njih specijalizirali su se za izradu satova koji su tada imali pogon na utege, pa nije čudo da su elastičnost opruge pokušali primijeniti i u urarstvu. Sudeći prema arhivskim dokumentima na burgundskom se dvoru izrađivala ta nova vrsta sata u drugom kvartalu 15. stoljeća. Na slikanom portretu Jeana Lefèvrea, plemića iz Saint-Rémyja, prikazan je sat malih dimenzija u obliku četvrtastog tornja, lancem obješenog na zid. Kroz okvir kućišta vidi se mehanizam za hod i mehanizam za izbijanje s oprugom i pužnim izjednačivačem sile. Jednaku konstrukciju ima i sat u obliku tornja izrađen oko 1430. za burgundskog vojvodu Filipa Dobrog.

Istovremeno, ili gotovo istovremeno, i talijanski plemići posjedovali su satove manjih dimenzija, s pogonom na oprugu, koji su se mogli držati na stolu. Na minijaturi koja ukrašava rukopis L'horloge de Sapience iz 1450.-1460. između dvije osmerokutne ploče stolnog sata vidi se bubanj unutar kojega se nalazila opruga te pužni izjednačivač sile, dakle oblik sata i tip mehanizma kakav nalazimo na sačuvanim primjercima iz 16. stoljeća.

Dok su gotički satovi bili uglavnom u potpunosti izrađeni od željeza, rijetko zatvorenih stranica tako da je mehanizam bio vidljiv, renesansni satovi nemaju samo funkcionalnu nego i estetsku sastavnicu. U njihovoj izradi pored urara sudjeluju zlatari, draguljari, emaljeri. Ti satovi ukrašavali su se graviranim motivima, biljnim ornamentima izvedenim na proboj, lijevanim detaljima poput maskerona ili lavljih šapa. Kao luksuzni predmeti stajali su uz bok onodobnom nakitu, tapiserijama, skupocjenim tkaninama, predmetima od stakla... Posjedovali su ih samo najbogatiji - burgundski plemići, njemački prinčevi ili talijanski kondotijeri.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 25, zima 2016.


OSTALE TEME TJEDNA
 • Svjetske zvijezde pohodile SIHH 2019. TEMA TJEDNA

  Svjetske zvijezde pohodile SIHH 2019.

  Da Ženevski salon satova (Salon International de la Haute Horlogerie - SIHH) osim luksuznih satnih brendova, distributera i prodavača te predstavnika medija ...

  OBJAVLJENO: 18.01.2019
 • Sretni dijamanti slave rođendan TEMA TJEDNA

  Sretni dijamanti slave rođendan

  Legendarni Chopardov ženski sat Happy Sport, čiji su zaštitni znak dijamanti koji razigrano plešu po brojčaniku, ove godine slavi svoj 25. ...

  OBJAVLJENO: 11.01.2019
 • Rolexove ženske priče TEMA TJEDNA

  Rolexove ženske priče

  Oyster Perpetual Datejust, jedan od najpoznatijih Rolexovih klasičnih modela, dobio je šest novih profinjenih izdanja u veličinama od 36 i 31 ...

  OBJAVLJENO: 04.01.2019
 • Održavanje i popravljanje vintage satova TEMA TJEDNA

  Održavanje i popravljanje vintage satova

  Popravkom se može nazvati i samo osposobljavanje sata da radi, međutim, kompletan servis ili restauriranje je generalno uređenje sata s ugradnjom originalnih ...

  OBJAVLJENO: 28.12.2018

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Iskoristite posebnu ponudu i pretplatite se na časopis Satovi i nakit i Katalog satova za 2019. godinu za samo 109,00 kuna. Pretplatom si osiguravate dva sljedeća broja časopisa Satovi i nakit i Katalog satova za 2019. godinu.