Satoviinakit.hr - za prave ljubitelje satova i nakita

Svaki je brončani sat unikat TEMA TJEDNA

Svaki je brončani sat unikat

Uzorak patine koja se stvara na bronci ovisi o navikama i životnom stilu nosioca pa svaki brončani sat nošenjem postaje unikatan

OBJAVLJENO: 09.03.2018

» Podijeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Tudorov-model-Black-Bay-Bronze PANERAI_PAM00671 Big-Bang-Bavaria

Stiže li nam novo brončano doba? Kada je riječ o izradi satova, od ovoga iznimno popularnog materijala, odgovor je jednostavan i potvrdan. Sve više satnih brendova u posljednje vrijeme predstavlja modele izrađene upravo od bronce. Nimalo čudno, kada se zna da je bronca kao najstarija slitina, korištena još u četvrtom tisućljeću prije Krista, značajno oblikovala čovjekovo stvaralaštvo, proizvodnju i, posljedično, civilizaciju. Sačinjava je bakar u udjelu od najmanje šezdeset posto te kositar ili neki drugi elementi poput aluminija, cinka, fosfora, magnezija, nikla ili silicija.

Moderna bronca najčešće je slitina bakra i kositra u omjeru 88:12 posto. Svojstva bronce ovise o svojstvima elemenata koji je sačinjavaju, ali svim vrstama ove slitine zajedničke su čvrstoća, otpornost na hrđu i nisko talište, što omogućuje lako oblikovanje i obradu. Bronca je otporna na magnetsko djelovanje, osim u slučaju da sadrži neke od metala koji su podložni djelovanju magnetskih polja.

Kroz povijest bronca se, između ostalog, upotrebljavala u izradi umjetničkih djela, novca, nakita i glazbenih instrumenata. Posebno je interesantna uporaba bronce u pomorskoj industriji, točnije brodogradnji i izradi ronilačke opreme, u kojoj se do dvadesetog stoljeća prometnula kao važan materijal zbog pristupačne cijene te činjenice da oksidacijom poprima posebnu patinu koja je štiti od korozije i propadanja. Upravo svojstvo da s vremenom stvara patinu utjecalo je na primjenu ove vrijedne slitine u satnoj industriji zato što uzorak patine ovisi o navikama i životnom stilu nosioca pa svaki brončani sat nošenjem postaje unikatan.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 27, zima 2017.


OSTALE TEME TJEDNA

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Iskoristite posebnu ponudu i pretplatite se na časopis Satovi i nakit i Katalog satova za 2018. godinu za samo 109,00 kuna. Pretplatom si osiguravate dva sljedeća broja časopisa Satovi i nakit  i Katalog satova za 2018. godinu.