MEHANIZAM | Sve o kotaču sa stupićima

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Piše dr.sc. Vesna Lovrić Plantić

Ovaj kotač mehanizma kronografa ima uzdignute zupce koji donekle nalikuju nazubljenjima na obrambenim kulama, a okreće ga niz poluga povezanih s gumbima kronografa

Kronograf kao instrument kojim se mjere vremenski intervali počeo se izrađivati početkom 19. stoljeća. Ti rani modeli imali su nedostatak zbog činjenice da bi se u slučaju ako se pritisnuo gumb za resetiranje u trenutku dok je kronograf još radio, pogonski stroj odmah pokrenuo i uzrokovao oštećenje mehanizma. Upravo kako bi se to spriječilo već je sredinom istog stoljeća konstruiran zaštitni sistem u formi kotača sa stupićima.

Kotač sa stupićima

Kotač sa stupićima (engleski column wheel, francuski – roue à colonnes) naziv je dobio vjerojatno zato što njegovi zupci podsjećaju na stupove. Dok drugi kotači satnog mehanizma uglavnom djeluju uglavnom unutar jedne ravnine, u ovom su slučaju zubi okomiti na mehanizam. Riječ je o kotaču mehanizma kronografa koji ima uzdignute zupce koji donekle nalikuju nazubljenjima na obrambenim kulama, a okreće ga niz poluga povezanih s gumbima kronografa. Kada se pritisne jedan od gumba, kotač se okrene i aktivira funkcije prema određenom redoslijedu – start, stop i resetiranje. Ako se pritisne pogrešan gumb u pogrešno vrijeme, kotač se ne aktivira te se tako sprečava nekoć neizbježno oštećenje.

Mehanizmi s tako oblikovanim kotačem u pravilu su skupi budući da njegovi dijelovi moraju biti precizno izrađeni kako bi ispravno funkcionirali. S ciljem da se omogući da kronografi budu dostupni većem broju kupaca, konstruirani su jednostavniji sustavi, među kojima je najpopularniji onaj s ekscentrom i polugom. Riječ je o seriji poluga koje upadaju u proreze između zubaca češlja s ekscentrom. Taj princip čini podešavanje i popravak znatno jednostavnijim, a sam proces proizvodnje je jeftiniji jer ne zahtijeva toliko preciznu doradu.

Kako radi bazični kronografski mehanizam?

U slučaju kronografskog kalibra Valjoux 7750 s ekscentrom, mali oscilirajući zupčanik koji pokreće sekundni kotač osnovnog mehanizma dio je pokretnog kraka smještenog uz kronografski kotač. Kada je kronograf u pogonu, krak koji nosi oscilirajući zupčanik pokreće se tako da upada u centralni kotač kronografa.

Počinje okretati kronografski centralni sekundni kotač koji nakon isteka jedne minute pomiče kronografski minutni kotač. Kada se kronograf zaustavi, oscilirajući zupčanik se oslobađa iz zahvata u centralni kronografski kotač i zakoči kotače.

Pritiskom na gumb za resetiranje pokreće se niz čekića sa spiralama koji sve potiskuju u početne pozicije, a kazaljke kronografa na nulti položaj. Drugi sistemi funkcioniraju ponešto različito, ali princip je u osnovi jednak.

Ulomak teksta iz 19. broja časopisa Satovi i nakit

Naručite časopis