Reciklirani materijali i u luksuznim satovima

Dobro ste pročitali, reciklirani materijali, ali ne reciklirani satovi. Proizvođači luksuznih satova sve češće ugrađuju reciklirane materijale u svoje modele kako bi odgovorili na potražnju za održivim luksuzom.

Korištenje recikliranih materijala u industriji satova postaje sve važnije kako bi se smanjio utjecaj proizvodnje na ekologiju i doprinijelo održivom razvoju. Pa evo nekoliko načina na koje reciklirani materijali mogu biti primijenjeni u izradi satova:

Načini recikliranja

Kućište i narukvica: Neki proizvođači koriste reciklirane metale, poput recikliranog čelika ili aluminija, za izradu kućišta i narukvica satova.

Plastični materijali: Reciklirani plastični materijali, kao što su reciklirane plastične boce ili otpad iz mora i oceana, mogu se koristiti za izradu dijelova kućišta i narukvica.

Drvo: Reciklirano drvo može se koristiti za izradu drvenih elemenata na satu.

Tkanine: U nekim satovima koriste se reciklirane tkanine za izradu remena.

Kristal: Reciklirani stakleni kristal može se koristiti za zaštitu brojčanika.

Ambalaža: Proizvođači često koriste reciklirane materijale za ambalažu satova kako bi smanjili otpad.

Ako se pitate koriste li reciklirani materijali u luksuznim satovima, odgovor je da, upravo kao i u visokoj modi, budući da među kupcima luksuznih odjevnih predmeta, pa tako i satova raste svijest o očuvanju jedinoga nam planeta Zemlja. A koji se to reciklirani materijali koriste u luksuznim satovima? Evo odgovora:

Neki proizvođači koriste reciklirani čelik za kućišta i narukvice svojih luksuznih satova. Aluminij i drugi metali također se mogu reciklirati i koristiti u luksuznim satovima. Drveni elementi na luksuznim satovima mogu se izrađivati ​​od recikliranog drva. Za luksuzne satove često se koriste luksuzne tkanine na narukvicama, a neki proizvođači koriste reciklirane tkanine. Luksuzni satovi također mogu dolaziti u ambalaži od recikliranih materijala.

Odgovorni brendovi

Sve je više luksuznih satnih brendova koji prepoznaju važnost održivosti i ekološke odgovornosti te koriste reciklirane materijale u svojim proizvodima. Naravno, oni manje luksuzni, a jednako brižni također su prepoznali svoju odgovornost prema planetu Zemlji, pa evo nekoliko primjera iz svijeta visokog urarstva, ali i manje luksuznog.

Panerai je uveo kolekciju Submersible eLab-ID s kućištima i narukvicama izrađenim od recikliranog titanija. IWC je predstavio Timex Big Pilot’s Watch Perpetual Calendar s kućištem od recikliranog aluminijskog materijala. TAG Heuer je lansirao seriju Aquaracer Professional 300 koja uključuje satove s kućištima od reciklirane plastike. Breitling je predstavio Superocean Heritage ’57 Outerknown sa kućištem od recikliranog plastičnog otpada. Oris je poznat po svom angažmanu u održivosti i koristi reciklirane materijale u svojim satovima, uključujući modele poput Aquis Date Upcycle.

Fossil također koristi održive prakse i reciklirane materijale u svojim satovima, uključujući liniju Fossil Earth. Nixon je razvio Regulus Upcycled seriju sa satovima izrađenim od recikliranih materijala, uključujući plastične boce.

Ovo su samo neki od primjera, a mnogi drugi brendovi također istražuju i ugrađuju reciklirane materijale u svoje satove kako bi doprinijeli očuvanju okoliša i odgovornoj proizvodnji. Održivost i u svijetu satova postaje sve važnija tema, pa možemo očekivati da će sve više satnih brendova u budućnosti koristiti reciklirane materijale u svojim modelima. Za više novosti o satnim brendovima i modelima pratite nas na www.satoviinakit.hr.

Novi broj časopisa Satovi i nakit naručite na linku